Форумът

Политика

Филмът не е шведски, а съветски

Магдалина Генова Не ви ли прави впечатление, че повечето коментари по случая "Спас/Александър", и то при налични данни за извършени престъпления са симпатия, оправдаване, злорадство, реплики от типа "ама как ви го начука пролетариата, а", "мръсните интелектуалци си го заслужиха" и прочие.


Аз отдавна говоря, че в тази държава е изчезнал ценностния фундамент, което е и причина не само за обществения разпад, но и за поредицата все по-злощастни процеси и явления като ентропията в съдебната система и прокуратурата, корупцията, кражбите, безнаказаността и липсата на доверие към държавата и това, което я устройва. Сори, но не става въпрос за съвременен Робин Худ. И сори, но съвременните обществени отношения не предполагат хайдути и разбойници да ни оправят финансовите проблеми. И сори, ама ако Спас беше от друг етнос, едва ли щеше да е #азсъмалександър на една либертарианско-консервативна "медия", която изненадващо реши, че частната собственост на интелигенцията може да се присвоява, което ни препраща пък към духовните им бащи - шумкарите и партийните секретари. И сори, ама Спас не е и жертва на неолибералния преход, а обикновен престъпник, какъвто се е появявал във всякакви времена и по всякакви места. И сори, но случаят не е политически, а криминален и този или друг Спас може да реши да си гради легенда в политическото ляво, в някоя болница или да звъни на баба ви по телефона.


Просто си помислете дали на вас пък отдавна не ви го начуква "пролетариата" с бентлитата и държавната охрана и не сте развили стокхолмски синдром към всякакво насилие и престъпниците, които се възползват от това, че с труд сте спечелили някой лев. И че филмът не е шведски, а съветски.


Спас може и да си получи съответното наказание според българското законодателство, а може би не. Това не е важното в случая, по-важно е обществото да прави разлика между добро и зло, редно и нередно, морално и неморално. И че всяко действие трябва си има последствие, а ако някой волно е съучаствал, е редно също да понесе вина.
А ако човекът си изтърпи наказанието и излезе рехабилитиран, по-добре за всички нас.

 

Блогът на нервната акула
Нервната акула - Фейсбук страница