Какво искат голямата маса протестиращи за Пирин?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Боян РашевРаботата с любимия ми Пирин очаквано се закучи, така че се налага отново да се коментира. Пост във Фейсбук се оказва много ефективен начин да достигнеш до неизвестен адресат – дано има полза! 🙂

Хората обичаме светлината и се страхуваме от тъмнината. Асоциираме я с неизвестното, непознатото, злото. В нашето въображение там се раждат чудовища. Е, и в бизнеса е така.

Какво искат голямата маса протестиращи за Пирин?

Светлина. Искат да виждат концесионера на ски-зона Банско. Защото обичат Пирин и всеки от тях го чувства като свой. Искат да бъдат убедени, че концесионерът е читав и няма да унищожава природата на планината. На практика, това значи да имат информация за собствеността и мениджмънта на Юлен, за договореностите с държавата и общината, за отношенията му с банки, хотели и други фирми, за въздействията му върху околната среда и местната общност, за нивото на спазване на законите… И всичко това да бъде налично с обществен достъп, което днес значи – на един клик разстояние в Интернет.

Какво им дават държавата и концесионерът?

Тъмнина. Нито собственик, нито ясни параметри на сделката, нито ясни оценки на въздействията… Всъщност, даже по-зле. Малкото налична финансова информация показва, че Юлен има очакваните високи приходи, но почти ежегодно са на загуба и концесионните плащания са незначителни за мащаба на бизнеса.

Защо бе, хора? Защо правите простотиите на разни гиганти от петролния бранш, които спестяват стотици милиони и въртят едни огромни акцизи и ДДС-та. За едни 10% корпоративен данък ли е целият зор при вас? Та това е най-ниската ставка в света – почти като в офшорна зона. Не си струва!

Не, не е незаконно, но дразни ужасно много. Защото ски-зона Банско е очевидно успешен и развиващ се бизнес, който със сигурност печели. Как иначе ще създава зимният туризъм – половината, от който се случва в Банско – около 1 милиард лева от БВП? А и ако губехте, щяхте ли да искате да го разширявате с нови лифтове?

Никой не уважава губещи компании. Загубата в бизнеса е равна на неуспех, некадърност, некомпетентност. Означава, че не сте в състояние да управлявате собствената си компания, камо ли пък външните й въздействия върху околната среда и интересите на всички засегнати групи. Това ли искате да покажете с тези фалшиви отчети? Съмнявам се.

Твърдите, че днес Банско е ски-курорт от световна величина, хората там живеят много по-добре, а Пирин е планина с отлично запазена дива природа. И твърдите, че това се случва в голяма степен благодарение на вашата работа и инвестиции. Макар и да нямам пълната информация, аз лично съм по-скоро склонен да се съглася. Обаче не съм представителна извадка. Освен това, ако бях собственик на Юлен, щях да се гордея с тези резултати и лично да ги представям и защитавам.

На кого биха се доверили хората? На човек, който застава в светлината на прожекторите и заема открита и ясна позиция или на човек, който изпраща адвокати да говорят от негово име, докато той се крие в сенките?

Никой не уважава компании без лица. Питайте чичко Гугъл! Ще ви каже, че вероятността хората да асоциират думата „неизвестен“ с „извършител“ е около 100 пъти по-висока, отколкото да я свържат с „благодетел“. Още ли сте учудени, че скандират „Мафия“?

В тази връзка, от началото на 2018 г. е в сила изменение на Закона на счетоводството, което задължава всички големи „предприятия от обществен интерес“ ежегодно да публикуват т.нар. нефинансова информация заедно с годишните си финансови отчети. Иде реч точно за типа информация, която коментирах по-горе. И всички публични и енергийни компании, ВиК-та, банки и застрахователи ще трябва да я споделят. Обаче… законодателят е преценил, че Юлен, който управлява единствената значима концесия в национален парк, НЕ е „предприятие от обществен интерес“. Пак ли сте учудени, че скандират „Мафия“?

И накрая един (последен безплатен) съвет. Не от мен, а отгоре:

„Видя Бог, че светлината е добро нещо, и отдели Бог светлината от тъмнината.“

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.