Очаквайте новогодишен подарък – повишение на цените

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Васко НачевОПЕК рязко повиши прогнозата си за 2018 година, че търсенето на петрол ще нарастне с 400 хил. барела/ ден спрямо прогнозата от миналия месец където картелът очакваше добивите да са на нива от 33,4 млн. барела/ ден. Преди срещата на 30 ноември във Виена, вече все по- често се задава въпроса, дали да се удължи съкращаването на добиваните количества и след март 2018 година?

ОПЕК очаква търсенето да достигне 34 млн. барела/ ден през втората половина на 2018 г., което е с 1,4 млн. барела/ ден над това, което групата е изпомпвала миналия месец, според месечния отчет на картела. Добиваните количества от 14-те членове на ОПЕК се сви с 151 хил. барела/ ден през октомври до 32.59 млн. барела/ ден в резултат най- вече на по-ниския добив на нефт от Ирак.

По-силното търсене е и следствие намаление общите добивани количества с 1,8 млн. барела/ ден, както от страна на ОПЕК, така и от други страни, включително Русия. Договорените намаления на добивите през януари тази година, както и турболентността от към събития в Близкия Изток, доведе 10 месеца па- късно за първи път от две години насам суровия нефт, тип Brent до $63,93 за барел и WTI до $ 57.03 за барел.

Въпреки, че цената на природния газ у нас се калкулира спрямо нефтения индекс но с девет месечно закъснение, очаквайте от 1-ви януари 2018 година, новогодишен подарък- повишение с 6-8%, Търговците на стоки, както и не малка част от услугите вече повишиха цените си още сега!? Нали никой няма да бъде изненадан когато през януари се обявят новите цени на природния газ, че ще има сериозен вой от същите тези търговци, как изнемогват и едно такова повишение на газа, ще им срине бизнеса… 🙁

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.