Арбитражът за „Белене” – една аналогия

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Георги АнгеловНа 28 септември 2011 г. Летище София е осъдено в Международния арбитражен съд (Париж) да плати 44 млн. долара. Днес, почти 5 години по-късно, летището все още не е платило нито стотинка. Причината – делото все още не е потвърдено от българските съдилища.

През 2014 г. Софийският градски съд признава решението на международния арбитраж относно летище София. Това решение е обжалвано и в края на 2015 г. Софийският апелативен съд също признава решението на международния арбитраж – но с 2 на 1 гласа, тъй като един от съдиите смята, че решението трябва да бъде отменено. През 2016 г. това решение е обжалвано пред Върховния касационен съд като заседание по делото е насрочено за ноември 2016 г. Не е ясно кога ще има решение – най-рано през 2017 г.

Арбитражът за „Белене“ също беше в Международния арбитражен съд (Париж). Ако делото за „Белене“ се движи със същата скорост както делото за летище София, то можем да очакваме окончателно решение някъде през 2023 г. Едва тогава НЕК ще трябва да плати 550 млн. евро на Атомстройекспорт и да получи произведените реактори.
Тъй като съдебните процедури са бавни и тромави (а и има риск от отмяна на арбитражното решение), руската страна има стимул да седне на масата за преговорите и да се договори някакъв взаимно приемлив компромис относно „Белене“. Има и риск от фалит на НЕК, което ще стимулира руската страна по-бързо да уреди въпроса. Българската компания също има стимул да преговаря, за да приключи окончателно въпроса и да не рискува трупане на лихви и разходи.

Един възможен компромис е Атомстройекспорт да изкупи обратно произведеното оборудване (или то да се продаде на друг купувач), а НЕК да доплати само разликата до сумата определена от арбитража. Тъй като НЕК няма много ликвидни средства, може да поиска и разсрочено плащане. Във всеки случай интересното тепърва предстои и НЕК има много възможности да подобри финансовите условия по арбитража.

 

Блогът за икономика на Георги Ангелов

 

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.