Как дигитализацията промени Африка – трета част

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Джоузеф обсъжда с колеги проблеми от практиката на среща в селската кръчмаАгробизнесът като основа за растежа на ИТ бранша

Един от основните отрасли с принос за растежа на ИТ индустрията в Африка е агробизнесът. 60% от кенийците се изхранват със земеделие, а едно от първите мобилни приложения за местните фермери е било Mfarm. Джоузеф започнал да се занимава със земеделие преди три години, като засадил царевица.

Тогава от тази култура успял да печели добре  заради високите цени на пазара, Болест обаче нападнала растенията му, унищожила реколтата, и почти го съсипала. „Когато започнах да се занимавам със земеделие, ми казаха, че това е като да играеш на лотария. След като получих помощ  от по-опитни колеги, сега мога сам да се справям със всички рискове”, казва Джоузеф Ваверу.

 

Успешните фермери намерил в мобилното приложение Mfarm. Подобно на всички останали приложения, и това работи с възможно най-старите телефони. Срещу такса предлага най-различни услуги. Така например фермерите могат да се осведомяват за борсовите цени, чрез блог получават съвети за ежедневната работа на полето, за торовете които да използват, както и информация за времето. Освен това с негова помощ могат да предлагат продукцията си в онлайн магазина на един търговец. Благодарение на приложението Джоузеф се свързал с други земеделски производители от неговия регион. Те се срещат редовно в местната селска кръчма. Джоузеф споделя един от случаите в неговата практика пред колеги по време на една от срещите им. „Колега искал  да продават своите домати на борсата за около 95 евро за бокс, но пазарната цена започвала от 20 евро. Тогава започнал  да изхранва кравите си, защото  не знаел какво друго да направи”, споделя Джоузеф.

 

Посъветвал го да изпрати стоката в Кизи, където щял да получи по 65 евро за бокс домати. Тогава намерил камион, и закарал стоката до Кизи. В края на деня не само спечелил нещо, но останал и на печалба. „Споделяйки това по между ни, целим да изключим прекупвачите по веригата”, казва Дан Мигунда. Това според него ще спомогне за просперитета на фермерите, въпреки че този процес никак няма да е толкова лек. Земеделските производители от старото поколение се примиряват с устрема на младите, които са част вече от едно ново поколение на дигиталните фермери. „Благодарение на приложението видях как върви цената на царевицата, и разбрах, че през септември се предлага по-малко царевица въпреки голямото търсене”, казва Джоузеф. „След като цените се вдигнаха, станах монополист на пазара”, продължава с усмивка фермерът. Така благодарение на получената информация разбрал, кога е най-подходящо да прибере своята царевица.

 

Mfarm осигурява директна връзка между производители и потребители, изключвайки прекупвачите по веригата, които също искат да печелят, и с това да намалят приходите им. Джоузеф и Моника се запознали през приложението, „За мен услугата е перфектна, а за фермери като Джоузеф е чудесна  реклама. Аз мога да видя как изглеждат продуктите, които искам да купя”, казва Моника. За да са добре подготвени, фермерите получават ежедневна информация за цените на над 40 продукта на различни кенийски пазари. Те получават и средна цена на всеки продукт, а който не разполага с модерен смартфон, може да ползва услугата и чрез кратки съобщения. „Бих предложил цена от 8 цента за кошница с царевица”, казва Джоузеф. „Да, но аз идвам отдалеч, и имам транспортни разходи, освен това искам и нещо да спечеля като я продам на моите клиенти, затова мога да предложа по 4 цента ”, казва Моника. Най-накрая и двамата постигат съгласие.

 

Социалната функция на технологиите

 

Технологични компании никнат като гъби насред саванатаМного от приложенията за смартфони в Африка искат не само да печелят пари, но и да решават социални проблеми. А повечето от тях са най-вече в селата, както в рядко населеното Замборо, находящо се на час и половина полет със  самолет  от Найроби в северна посока.

 

Стела Акаи получава за задача да прегледа новородените деца в общинската болница в Цугута. Младата жена от народа на Замборо работи като доброволна медицинска сестра в селата.  Стела трябва да е дългата ръка на медиците тук, за което спомага една платформа за обучение и съвети с която борави на нейния мобилен телефон. „Платформата предлага възможност на доброволци да се включат в програмата за здравни помощници”, казва санитарят Джон Ленаяра. Те получават материали по теми като „Семейно планиране” , „Бременност” или за това как да се окаже помощ на родилка. Освен това чрез платформата получават основните знания, необходими за да работят като болногледачи.

 

Програмата се казва Leep  и предлага достъп на доброволците освен до необходимата им информация, и възможност да се консултират с медиците. Чрез набиране на номер за спешни повиквания или чрез SMS могат да се свържат със специалист при нужда. Платформата може да напомня например на бременните жени за предстоящ преглед, на болните от СПИН кога е време да си вземат лекарствата, или на кръводарителите, кога ще е следващата кампания за даряване на кръв.  С нейна помощ може да се извика и линейка за транспортиране на болен човек до болницата.

 

Навън сред Саваната си далеч от местната болница, но всеки има мобилен телефон.Навън сред Саваната си далеч от местната болница, но всеки има мобилен телефон. Не, не от онези скъпите, а съвсем обикновен и евтин, необходим да се свържат само при нужда. Стела се грижи за около 20 семейства. Днес е на посещение при 15-годишната Тесленгет, която наскоро е родила. Благодарение на  Leep получава достъп до ценна помощ. „Когато искам да вляза в платформата, набирам специалния код 218991, след това търся областта която ме интересува например „Подсигуряване с вода” ,”Хигиена” или „Помощ на бременни жени”. Когато съм на посещение при някоя бременна жена, избирам темата „Пренатални грижи””, казва Стела.

 

Преглежда най-важните неща, и тогава се среща с нея. Ако не може да отговори на някой въпрос влиза в специален чат, откъдето получава помощ от специалисти. „Бебето на тази майка например е на един месец. Обяснявам и правилата на хигиена, и как правило да го  кърми„, разяснява доброволката. „Каза ми че е трябвало да родя в болница, и че трябва да го кърмя най-малко шест месеца. И най-важното което правим, е да пием вода”, казва Теслангет.

 

Подобни простички съвети нерядко спасяват живота, защото много новородени деца умират само след няколко седмици от стомашни болести. С помощта на Leep нивото на смъртност при майките и бебетата в Кения може да се намали значително. „В миналото ни отнемаше доста време, докато някой пациент дойде на преглед в болницата. Първоначално хората са предприемали мерки от традиционната медицина, но сега с помощта на доброволците ни можем да стигаме до домовете на пациентите ни”, казва болногледачът Йозефат Ленгуле. Сътрудниците успяват да разберат кога някой е болен, и съдействат да отиде в болница, преди да е станало късно. Leep е разработено с помощта на организацията Amref. Все по-често различни хуманитарни организации се ангажират с оказване на финансова помощ за създаване на подобни иновативни продукти. Комерсиални инвеститори също се интересуват от нови ИТ проекти в Африка.

 

Ngong road е един от главните пътища на Найроби. Тук се намират различни технологични компании като iHub С компании като тази започнало всичко. Тук се пише историята на „Силиконовата савана”„iHub е в основата на дигиталната революция в Кения. Един истински инкубатор за нови идеи и център за развитие на млади предприемачи в ИТ индустрията”, казва Йорг Бразе.

 

В iHub се срещат програмисти, и студенти по икономика и информатика и инвеститори. Те развиват нови бизнес модели. В iHub са основани вече около 30  нови компании, а стотици други са в процес на развитие. Днес iHub се ръководи от индиеца Камал Батачая, прекарал детството си в Германия.

 

През 2012 година пристигнал в Найроби като част от екипа на концерна IBM. “iHub бе част от успешната история на „Силиконовата савана” и тук беше поставено началото на голяма част от стартъпите”, припомня си Камал. С нейна помощ на едно място са събрани млади разработчици, от чиито идеи се интересуват все повече инвеститори, ето защо iHub според него е в основата на развитието на технологиите в Кения, и разпространяването им не само в Субсахарска Африка, но и на целия континент. Така младите африканци най-накрая получиха нужните им инструменти за да развиват не само своите страни, но и Черния континент. Те не искат повече дарения, а достъпни кредити и свободата сами да изкарват парите си със собствени идеи и със собствени сили.

 

ПреводМартин Иванов

По материали на zdf.de

Снимки: zdf.de

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.