Форумът

Switch to desktop

Цивилизация

Единайсет минути разруха – последни кадри от Княжевския лифт

Княжевския лифтОт няколко години имам страст към всичко ръкотворно, оставено в плен на разрушението. Преследва ме непонятно и опасно влечение към миналото, което ограбва душите на сградите и с търпението на китайска капка изсмуква спомените. Затова винаги стъпвам тихо по отломките и се опитвам сред хаоса от забравени гласове да чуя най-тъжните истории и най-искрения смях. Това донякъде обяснява защо се зарадвах на опустошения Княжевски лифт. Ако оставя гласът на разума да говори признавам, че гледката е грозна и отблъскваща. Само че време за разум нямах – намирах се в моя малък рай и се опитах да открадна с фотоапарата всеки ъгъл и всяка сянка.

Имах късмет и още там чух една разкошна история за най-хубавите години на лифта. Тогава, когато е радвал стотици туристи и ги е зареждал с енергия. Опитах се да си представя огромните опашки от чакащи хора, но не ми достигна въображение. После се зарових из сайтовете и разбрах, че хронологията на разрушението е дълга.

Според повечето източници лифтът е построен през 1962 г. и е първият кабинков лифт в България. Произведен е от австрийската фирма "Братя Гирак/Girak". Началната му станция е в кв. "Княжево" на 744 м надморска височина, а крайната при Копитото на 1348 м н. в., непосредствено до 160-метровата телевизионна кула. Дължината на линията е 1900 м и се е изминавала за 11 мин. Капацитетът е бил 600 души на час. След авария в началото на 90-те години, лифтът е спрян.

Нямах време да правя истинско проучване, но пак от сайтове, разбирам, че в момента съоръжението е собственост на "Витоша ски" - прости факти, които разбунват духовете и докарват бесни престрелки във форумите.

В скромната реалност лифтът просто е потънал в смрад и боклуци.

Първата ми мисъл беше да взема приятелите си и да почистим останките от чуждия купон и възпитание. Само, че в момента нямам никакво време, за да организирам и такава акция. Ако някой иска да го направи нека ми пише тук – ще ида и ще помогна, но само като доброволец. Пък и смятам, че има достатъчно екоактивитисти, които разполагат с енергия и хъс – пред всички тях, терени за доказване на Витоша има много. Княжевският лифт е просто една от язвите - единайсет минути, останали завинаги в миналото.

 

 

Княжевския лифт Княжевския лифт Княжевския лифт Княжевския лифт

 

Княжевския лифт Княжевския лифт Княжевския лифт Княжевския лифт